*سالروز تاسیس صنعت سیمان ایران گرامی باد*
نخستین گام برای راهاندازی صنعت سیمان را در ایران، علیقلی خان سپاهی دنبلی ملقب به مهندسالدوله برداشت که در سال ۱۲۹۲ خورشیدی از پلیتکنیک زوریخ فارغالتحصیل شده بود.
او در سال ۱۲۹۵ خورشیدی قراردادى برای کسب امتیاز انحصارى ساخت کارخانه سیمان با وزارت فوائد عامه بست اما چون مجلس شورای ملی تا پنج سال بعد به دلیل شرایط جنگی تعطیل بود و امتیازهای انحصاری باید به تصویب مجلس میرسید، این قرارداد به اجرا درنیامد.
در آن زمان، سیمان ایران از روسیه تأمین و از باکو وارد کشور می شد. بهای هر خروار سیمان پنجاه تومان بود اما مهندسالدوله وعده داده بود که هر خروار سیمان را با بهای تمام شده خرواری سه تومان عرضه کند.
از آغاز قرن چهاردهم خورشیدی رویکرد جدیدی به سوی توسعه اقتصادی و مدرن سازی کشور مد نظر قرار گرفت و به تبع آن طرحهای بسیاری از قبیل خطوط راهآهن، سدها، جادهها، اماکن آموزشی و عمومی متعددی در دستورکار قرارگرفت.
رشد واردات سیمان به حدی بود که در سال ۱۳۱۴ ایران چهارمین کشور وارد کننده سیمان جهان بهشمار میرفت.
توجه به این نکته که ایران در منطقهای واقع شده که سلسله کوههای آهکی آن را احاطه نمودهاست، اندیشه ساخت کارخانه سیمان را پدیدار ساخت.
در سال ۱۳۰۷ مطالعات لازم برای ایجاد اولین کارخانه سیمان آغاز گردید و در روز ۸ دیماه ۱۳۱۲ اولین کوره سیمان ایران با ظرفیت ۱۰۰ تن در روز در «شرکت سیمان ری» به بهرهبرداری رسید و در ۲۵ دی ماه به طور رسمی افتتاح شد.
رشد بالای مصرف به دنبال افزایش ساخت و ساز و برنامه های توسعه ای کشور از آن موقع تاکنون سبب شده تا صنعت سیمان کشور همواره با افزایش ظرفیت تولید همراه باشد و علاوه بر تامین نیاز داخلی، مازاد تولید به صادرات اختصاص یابد.
امروز صنعت سیمان ایران با ۷۷ واحد تولیدی و ۹۱ میلیون تن ظرفیت تولید، رتبه ۷ تولید سیمان در جهان را دارد و در حالی وارد هشتادو نهمین سالروز صنعت سیمان می شویم که عرضه سیمان در بورس کالا و تعیین قیمت براساس عرضه و تقاضا فصل نوینی را در این صنعت نوید می دهد.
«شرکت توسعه صادرات صنعت سیمان »ضمن ارج نهادن به پیشکسوتان و قدردانی از تلاش و زحمات تمامی مدیران- کارشناسان- تکنسین ها و کارگران این صنعت، سالروز تاسیس صنعت سیمان را به تمامی همکاران و دست اندر کاران این صنعت پایه تبریک عرضه می نماید.
*به امید روزهای بهتر برای صنایع کشور*